Toidu kasutamise traditsioon
haiguste vältimiseks, keha tasakaalus hoidmiseks ja eluea pikendamiseks
ulatub Hiinas mitme aastatuhande taha. Kuulsalt hiina arstilt Sun Simiao´lt
pärineb mõte, et teisi ravimeetodeid tuleks kasutada ainult
siis, kui toitumise korrigeerimisega haigusest võitu saada ei õnnestu.
Inimeste organismid on erinevad, erinevad on töö- ja olmetingimused, igaühel meist on individuaalne ainevahetuse tüüp - kõik see tingib erineva vajaduse toidu iseloomu suhtes. Seetõttu on kasuks, kui õpitakse tunnetama keha vajadusi. Mõistlikkuse piirides on kasulik tulla vastu keha soovidele, sest targem on lähtuda mitte teooriatest, vaid keha vajadustest. Sobiva toidu söömise järgselt tekib jõu juurdevool ja paraneb enesetunne. Kui peale sööki tekib väsimus, peavalu või muidu halb enesetunne, ei sobi toit keha ainevahetustüübiga ja dieeti tuleks korrigeerida. Toidu mitmekesisus ja mõõdukus söömises on läbiproovitud põhimõtted, millest lähtuda. Pigem süüa vähem, kuid mitmekesiselt. See tasakaalustab toiduratsiooni selliselt, et toidust oleks võimalik kätte saada kõik eluks vajalikud toitained. Läänepärane toiduainete töötlemine ja normidega kooskõlla viimine (rafineerimine, konserveerimine) on üks põhjusi, miks toiduained vaesuvad, sest sellega läheb kaduma suur osa vitamiinidest ja mineraalidest.
Hiinas ollakse seisukohal, et kui seedimine (s.o. hiina mõistes põrna ja mao talitlus) on korras, siis suudab organism toidust kätte saada kõik vajaliku, isegi kui seda toidus vähe leidub. Seetõttu on keskmise soojendi (mao ja põrna) kaitsmine ja tugevdamine üks hiina dietoloogia põhimõtteid. Selle saavutamiseks reguleeritakse toitumist aastaaegadega kooskõlas (talvel tarvitatakse rohkem sooja andvaid toiduaineid, suvel jälle jahedamaid), eelistatakse hästi küpsetatud ja kergesti seeditavat toitu, hoidutakse liigsöömisest ja raskeltseeditava, rohke toortoidu või liialt külma toidu tarvitamisest. Lisaks kasutatakse põrna energiat tugevdavaid ravimtaimi (Rad. Ginseng, Fr. Ziziphi, Rad. Codonopsis jt). Eriti vanemas eas on tähtis, et tarvitatav toit oleks hästi peenestatud, kergesti seeditav, hästi läbi keedetud ja soe.
Kui meil teatud toitumisharjumuste juures püsivad tervisehäired, siis püüame kõigepealt analüüsida, mis osas meie toitumine ei vasta keha vajadustele. See võib tähendada toidu vähesust või ülesöömist, toidu ühekülgsust või liialdamist teatud toiduainete rühmadega (rasvad, suhkur, kohv, toortoit, külmad või palavad toidud). Näiteks, rohke magusa ja rasvase toidu söömise tagajärjel tekib seesmine kuumus, mis võib avalduda vistrike ja teiste mädanike näol. Rohke külma iseloomuga (toortoidu) või lihtsalt külmkapitoidu söömine põhjustab niiskuse kuhjumist ja lima kogunemist, mis võib avalduda kõhulahtisuses, väljaheite vormituks muutumises, rögaerituse tekkes või naistel vooluse ilmumises. Ülesöömine nõrgestab põrna ja magu, mille tulemuseks on kõhupuhitus, isutus, röhatised ja kõhuvalu. Alatoitlus muudab organismi nõrgaks ja haigustele vastuvõtlikuks. Rasvane ja raskeltseeditav toit õhtul muudab une rahutuks ja soodustab lima kogunemist.
Kui leiame, et oleme milleski patustanud, siis teeme oma toitumises korrektiivi ja jälgime, kuidas organism sellele reageerib. Kui organismi vastus on positiivne, siis jätkame seda dieeti. Kui soovitud muutusi ei ilmne, jätkame otsinguid. Eesmärgiks ei ole kiiresti sisse viia ulatuslikke muutusi toitumises, vaid järk-järguline üleminek toidule, mis võiks enam vastata keha vajadustele. Toiteravi ei anna kiiret tulemust, vajaliku efekti saabumine võib võtta mitu kuud. Kui aga saabub paranemine, on see seda püsivam. Paranemise kiirendamiseks võib toiteravi kombineerida teiste hiina meditsiini meetoditega nagu nõelravi, taimravi, qigong jt. Tuleb silmas pidada, et liigsed emotsioonid, ületöötamine, vaimne pinge, liikumisvaegus ning seksuaalsed liialdused kahjustavad samuti organismi (sealhulgas seedimist), mistõttu mõistlikud ümberkorraldused igapäevases eluviisis on vaid kasuks.
Viis maitset (wu wei). Nii hiina herbaalmeditsiin kui hiina toitumisõpetus lähtuvad viie maitse (hapu, mõru, magus, terav, soolane) ja nelja omaduse (tuline, külm, soe, jahe) järgimisest. Traditsioonilise õpetuse kohaselt ravimis või toidus hapu mõjustab maksa, mõru südant, magus põrna, terav kopsu ja soolane neeru. Enamasti tuleb seda mõista nii, et maitse täielikul puudumisel toidus sellega seotud organ nõrgeneb, ent liiga palju maitset kurnab samuti organi välja. Tervislik toit peab sisaldama tasakaalustatult kõiki maitseid.
Klassikalised tekstid väidavad järgmist. Rohke hapu aktiveerib liialt maksa (puu), mis kahjustab põrna (maa). Rohke soolane kahjustab luid, kuivetab lihaseid ja pärsib südame energia. Rohke magus muudab südame energia hajusaks, teeb näojume tõmmuks ja viib neeru energia tasakaalust välja. Rohke mõru muudab põrna energia kuivaks, tekitab puhitust ning täistunnet makku. Rohke teravamaitseline muudab lihased lõdvaks ja nõrgaks ning kahjustab eluvaimu. Lisaks võib esile tuua maitsete järgmisi omadusi. Mõru maitse alandab palavikku ja eemaldab kuumust, kõrvaldab patoloogilist niiskust ning parandab isu. Magus maitse täidab tühjust, leevendab spasme ja krampe ning ergutab vedelike produktsiooni. Hapu maitse muudab karedaks ja sellega rahustab vedelike ja qi liikumist, ravib vedelikukaotust, aktiveerib vereringe ja kõrvaldab seiskuse. Loomu poolest soolane maitse (merevetikad) aitab tükke pehmendada. Terav maitse hajutab ja ajab välja haigusliku energia (külma ja tuule) ning aktiveerib qi ringluse.
Toitumine ja aastaajad. Traditsiooniline hiina meditsiin soovitab
muuta toitumist aastaaegadest sõltuvalt. Kevadel soojeneb ilm ja
kõik tärkab elule ning maksa energia (gan qi) tugevneb
ja aktiveerub. Et aktiivne maks ei kahjustaks põrna, tuleb toita
põrna energiat (pi qi), mistõttu magusamaitselisi
toite tuleks süüa rohkem kui hapumaitselisi.
Suvel on väga
palav ja seedimise jõud nõrgeneb. Seetõttu tuleb süüa
kergeltseeditavat toitu ja vältida kuiva, palavat ja rasvast. Tervislik
on rohke puu- ja aedvili.
Sügisel nõrgeneb
yang-energia
(yang qi) ja tugevneb yin-energia (yin qi). Ilmad
jahenevad, mistõttu ei tohi aplalt süüa külma ja
jahutavat toitu. Selliselt välditakse mao ja põrna talitluse
häirumist, millest muidu võiks organismis koguneda niiskus.
Talvel on külm ilm,
mistõttu
yin-energia on külluslik, yang-energia
aga puudulik. Kõik looduses poeb peitu ja varjub. Ka yang qi
peitub
sügavamale.
Peale talvist pööripäeva
hakkab peitunud yang taas aktiviseeruma. See on parim aeg nõrkadele
inimestele keha turgutamiseks sobiva toidu abil. Kasutatakse rohkem
erinevaid lihatoite.
Lühidalt - kevadel
on kasuks hajutava iseloomuga toit, suvel kuumust leevendav, sügisel
mõõdukas ning talvel toitev ja ergutav.
Organismi seisund. Traditsiooniline hiina meditsiin annab järgmised soovitused.
Maksahaigustega soovitatakse
vältida teravamaitselisi toite, kopsuhaigustega mõrumaitselisi,
südame- ja neeruhaigustega soolast, mao- ja põrna haigustega
magusat ja haput.
Kel organism on nõrk,
peaksid kasutama ergutavat toitu ja vältima sellist, mis toimib hajutavalt
ja lahtistavalt.
Tugeva organismi korral
tuleks olla ettevaatlik kuuma iseloomuga ergutava toiduga.
Yang´i nõrkusel
(jahtunud tüüp) tuleks kasutada soojendava ja ergutava toimega
toitu, vältides soolast ja külma iseloomuga toitu.
Yin´i puudulikkusel
tuleb kasutada yin´i toitvat dieeti ja vältida teravamaitselist
ning kuuma iseloomuga toitu.
Kuumasündroomi puhul
kasutatakse külma ja jaheda iseloomuga toitu ning välditakse
soojendavat ning teravamaitselist.
Külmasündroomiga
tarvitatakse sooja ja kuuma iseloomuga toitu ning välditakse soolast
ja külma.
Need, kel on mao ja põrna
nõrkus või seedehäired, peaksid vältima rasvast
sööki ja jooki.
Organismi tugevdamiseks sobib aeg peale talvist pööripäeva, mil süüakse rohkem lihatoite.
Veiseliha tugevdab põrna
ja seeläbi energiat ja verd.
Lambaliha ergutab, taastab
energia ja soojendab üles keskmise ning alumise
soojendi (mao ja põrna hiina mõistes) ning neerud.
Linnuliha soojendab keskmist
soojendit, ergutab energiat, lisab vitaalessentsi (jing) ja luuüdi,
mistõttu sobib kõigile nõrkadele ja kõhnadele.
Pardiliha toidab siseorganite
yin´i ja sobib seetõttu kõigile, kel yin
on nõrgenenud.
Kuum tüüp (puu ja tule konstitutsioon ehk üliaktiivne maks) on hea külmataluvusega, ta keha on pidevalt soe ja seetõttu ta ei armasta palavust. Naha jume on tihti punetav, kergesti tekivad suukuivus, nahamädanikud ja silmade punetamine. Iseloomult on kuum tüüp temperamentne, ambitsioosne ja esineb kalduvus plahvatuslikeks reaktsioonideks. Kuuma tüübi seisund halveneb praetud ja soolaste toitude, liha ja alkoholi tarvitamisel, füüsilisel pingutusel, vihastamisel ja kuuma ilmaga. Raviks sobib piirata (kuid mitte vältida) lihatoite, praetud toite,suhkrut, piima ja vürtse kasutada ettevaatlikult, kasulik on süüa rohkem aed- ja puuvilja, juua rohkem. Seega tuleks rohkem kasutada toite, mis annavad organismile vedelikke ja olla ettevaatlik kuumust suurendavate toitudega. (lambaliha, kanaliha, vürtsid). Sellegipoolest mitte süüa toite külmalt (külmkapist võetuna).
Jahtunud tüüp (nõrga yang´i konstitutsioon ehk nõrk neeru tuli) ei saa kunagi piisavalt sooja, ta jume on kahvatu, käed-jalad külmetavad, kergesti tekib külm higi. Selline tüüp haigestub hõlpsasti külmetushaigustesse. Iseloomult on jahtunud tüüp flegmaatiline, rahulik ja väheärrituv. Enesetunne halveneb külma ja niiske ilmaga, külma iseloomuga toidu (toores aedvili, puuvili, külmad söögid-joogid) tarvitamisel. Seisund paraneb, kui süüa linnu- ja lambaliha, teraviljast ja kaunviljast toite, mis on valmistatud keetes või hautades (mitte praadides), kui süüakse-juuakse sooja, ingveri ja kaneeli tarvitamisel.
Kuivetunud tüüp (nõrga yin´i konstitutsioon ja kehavedelike nõrgestatus) on kuiva kortsulise nahaga, kõhnad, suu, silmad ja nina kuivavad, esineb kuiv ärritav köha, kergesti tekib higistamine Sagedamini esineb hingamisteede- ja nahahaigusi. Esinevad kuumale tüübile sarnased iseloomujooned. Enesetunne halveneb kuuma ilmaga, kuiva ja palava toidu tarvitamisel. Kuivetunud ja kuuma tüübi seisund paraneb kuumale tüübile sobiva toidu (aedvili, puuvili, piimatoidud, mesi, oliivõli, seesamiõli, piisavalt juua) tarvitamisel. Kuivetunud ja jahtunud tüüp peaks olema ettevaatlik külmade toitude suhtes, et vältida keha edasist jahtumist. Sobivad juurvili ja liha hautatult ning soojad supid.
Niiskunud tüüp (niiskuse ja lima konstitutsioon) on tihti rohkest vedeliku kogunemisest ülekaaluline, liigesed on paistes, nina kinnine, põeb sageli reumat ja seenhaigusi, kergesti tekivad veenipõletikud. Seisund halveneb rõske ilmaga ja niiskes kliimas elades, kui süüa palju soolast, rasvast, teravamaitselist ja piimatoite. Niiskunud ja kuum tüüp peaks vältima linnuliha (kana, kalkun, faasan), ananassi ja soolaseid toite. Niiskunud ja külma tüübi jaoks ei sobi jahutooted, rohke kala, piim, oad, jäätis, külm söök-jook, rasvased toidud, maiustused ning toores aedvili.
Nõrk tüüp
(tühi konstitutsioon) on kidura tervisega ja seetõttu kogu
aeg haiglane. Ta väsib kiiresti ja ei talu stressipinget, vastupanuvõime
haigustele on nõrk. Iseloomulik on ülitundlikkus, kerge erutuvus,
neurootilisus ja emotsionaalne ebapüsivus. Selle tüübi kompenseerimine
toiduga on keeruline, eriti nõrga jahtunud ja niiskunud variandi
puhul. Tuleb vältida liialdusi ja aeg-ajalt tarvitada organismi tugevdavaid
ravimeid.
Nõrk veri (xue
xu). See näitab, et organismis ei ole piisaval hulgal verd, kas
rohke verekaotuse tagajärjel, põrna ja mao nõrkusest
ehk viletsast toitumisest tingituna, või kestvast haigusest ehk
liigsetest emotsioonidest põhjustatud vere seesmise kahjustumise
tõttu. Nimetatud sündroomile viitavad jume, huulte ja küünte
kahvatus, peapööritus, virvendus silme ees, südamepekslemine,
unetus, jäsemete suremine, menstruatsioonide vähesus, hilinemine
või puudumine, kahvatu keel ja peen nõrk pulss. Lääne
meditsiinis on siis tavaliselt diagnoositud aneemiat, mõnikord ka
peavalu, neurasteeniat või menstruatsioonihäireid.
Toiduks sobivad hästi
magus riis, maks, kanasupp, austrid, munad (eriti vutimunad) ja rohelised
oad. Võib teha kanasuppi leesputke juurikaga leesputk asendab
hiina heinputke (Angelica sinensis ehk dangui), mis tugevdab
verd. Vältida tooreid puuvilju, tooreid aedvilju, külmi jooke
ja jääd, sest külm ja toores toit nõrgestab seedimist
(põrna ja magu).
Vere kuhjumine
(xue yu). Veri ja energia liiguvad käsikäes, seepärast
energia liikumise takistumisel lakkab ka vere normaalne ringlemine. Vere
kuhjumist põhjustavad peale qi seiskuse veel qi nõrkus
ja veresoonte blokeerumine patoloogiliste tegurite toimel nagu külm,
kuumus või lima. Traumast tingitud veresoonte kahjustuse tagajärjel
veri voolab ümbritsevatesse kudedesse ja tekib vere seiskumine verevalumi
näol. Vere kuhjumist iseloomustab kindlasse kohta lokaliseerunud valu,
verevalum, võib esineda huulte ja küünte tsüanootilisus,
kõhu katsumisel võib valu piirkonnas tunda fikseerunud massi,
menstruatsioonid võivad vahele jääda, menstruatsiooniveri
võib olla tükkidega, pulss on kare, keel violetja varjundiga
või violetsete täppidega. Lääne meditsiinis diagnoositu
võib olla erinev, vere seiskusel väikevaagna piirkonnas võidakse
diagnoosida menstruatsioonikrampi, endometrioosi, fibroide jt.
Toit peaks sisaldama
vereringet paradavaid komponente nagu porrulauk, murulauk, karulauk, virsikud,
paprika, baklazhaan, safran, safloor ja pruunsuhkur. Vereseiskust aitavad
kõrvaldada kurkum, adzuki uba, riis, rohemünt, murulauk, porrulauk,
küüslauk, sibul, paprika, nuikapsas, baklazhaan, äädikas,
basiilik, rosmariin, ingver, valge pipar ja muskaatpähkel. Ravimtaimedest
võiks kasutada salveid ja südamerohtu. Vältida pardiliha,
alkoholi, rasvaseid toite ja maiustusi. Kui organism on külm, siis
mitte tarvitada tsitrusvilju ja tomateid.
Nõrk energia
(qi xu). Qi
puudulikkuse põhjuseks võib olla
kas pärilik defekt, halb toitumine, siseorganite (neeru, põrna,
kopsu) funktsionaalne häire, kurnav haigus, ülepingutus või
sisemine kahjustus. Siis tekivad sellised nähud nagu loidus, väsimus,
kahvatu jume, jäsemete nõrkus, pearinglus, virvendus silmade
ees, kergestitekkiv higistamine, külmakartlikkus, hingeldus, hääl
on nõrk ja puudub tahtmine rääkida. Pingutusel kõik
nähud süvenevad. Pulss on tühi ja nõrk, keel on kahvatu.
Lääne meditsiinis võib selliste tunnuste esinemisel olla
diagnoosiks kroonilise väsimuse sündroom, asteeniline seisund,
astma jt .
Toit peaks selle sündroomi
ravimisel olema järgmise koostisega. 50% päevasest kaloraazhist
kuulub teraviljale ja kaunviljale, 30% aedviljale, 15% lihale ja 5% piimatoitudele.
Kõhtu ei tohiks korraga liialt täis süüa, see koormaks
seedeelundeid ja soodustaks lima teket. Seepärast on parem süüa
korraga vähe, kuid sagedamini. Kasulikud on mageda ja magusa maitsega
toiduained, kuid mitte suhkur. Sobivad riis, oder, aeduba, küüslauk,
porrulauk, kollased köögiviljad nagu porgand, ning päevalille
ja seesami seemned. Sobivad keedetud ja küpsetatud toidud soojalt
tarvitatuna, näiteks soojad supid ja puljongid (kana, kalkun). Kasuks
on soojad vürtsid nagu kuivatatud ingver ja kaneel. Vältida külmi
ja külma iseloomuga toite. Seetõttu rohke toortoit, salatid,
puuviljad, palju vedelikku söögi ajal (piim, mahlad), juust
ja suhkur ei ole soovitatavad.
Nõrk põrn
(pi qi xu). Hiina meditsiinis vaadeldakse põrna kui organit,
mis vastutab koos maoga kogu seedeprotsessi eest. On selge, et põrn
hiina mõistes ei ole mitte anatoomiline põrn, vaid rea füsioloogiliste
funktsioonide kompleks, mille anatoomiliseks vasteks võiks enam
pidada kõhunääret. Hiina meditsiinis kontrollib põrn
toidu seedimist, toitainete omastamist ja transporti. Selle kaudu on ta
seotud energia, vere ja kehavedelike normaalse talitlemisega organismis.
Põrna energia peab tõusma ülespoole. Sellega hoitakse
ära elundite allavajumine ja kindlustatakse toitainete jõudmine
keha ülaossa ja sealt verega üle kogu keha laiali. Lisaks kontrollib
põrn verd, vältides selle väljapääsemist veresoontest.
Kui põrna energia on tugev, on ka kogu keha energia ja veri tugevad
ning kõik organid saavad piisavalt toitaineid oma paremaks talitlemiseks.
Isutus, kõhupuhitus ja kõhuvalu, vormitu pudrutaoline väljaheide
või kõhulahtisus, tursed ning verejooksud viitavad põrnaga
seotud häiretele. Sobimatu toitumine, stress, ülemäärane
pingutamine ja paljud kroonilised haigused kahjustavad põrna energiat,
mille tulemusena kõigepealt tekivad isutus ja kõhupuhitus,
mis eriti annab endast tunda peale sööki. Väljaheide muutub
vormituks. Võib olla ka nii, et vormitu või vedel on vaid
väljaheite lõpuosa. Lisandub juurde väsimustunne ja jäsemetest
kaob jõud. Tekib hingekitsikus ja soovimatus rääkida.
Kui seisund kestab pikka aega, võib tekkida kõhnumine või
ilmnevad tursed ja jume muutub kahkjaskollaseks või kahvatuks. Hiina
meditsiini arst tuvastab nõrga ja aeglase pulsi ning näeb õhukese
valge katuga kahvatut pehmet keelt. Lääne meditsiinis võidakse
siis diagnoosida seedetrakti funktsionaalseid häireid, kroonilist
gastroenteriiti, kroonilist haavandtõbe või isegi kroonilist
hepatiiti. Siis on vaja kasutada toitu, mis tugevdab ja ergutab põrna
ja annab energiat.
Süüa sobib
sooja andvaid keedetud ja küpsetatud toite kõrvitsast, porgandist,
kartulist, kaalikast, naerist, porrulaugust, sibulast, riisist ja kaerast,
juurde vähemal määral kana-, kalkuni-, lamba- või
loomaliha, võid, küpsetatud virsikuid, kirsse, maasikaid, viigimarju,
kardemoni, ingverit, kaneeli, muskaatpähklit, musta pipart, munakastet,
veidi mett, peedi- või vahtrasiirupit või pruunsuhkrut. Süüa
tuleb hoolikalt mäludes ja ühe korraga mitte liialt palju. Vältida
külma iseloomuga ja tooreid toite, kohvi, rohket soola, rohket suhkrut,
tsitrusvilju, hirssi, tatart, piimatoite, juustu, liigseid rasvu või
õlisid.
Kui põrna energia
nõrkus on pikka aega ravimata püsinud, lisanduvad sellele yangi
nõrkuse tunnused. Seda soodustab rohke toore ja külma toidu
söömine ja neeru tule nõrgenemine. Lisandub vastumeelsus
külma suhtes, sõrmed, varbad, kõrvad ja ninaots kardavad
külma ja on jahedad, kui esineb kõhuvalu, siis leevendub see
sooja toimel või masseerimisel, võib esineda kusemisraskusi,
naistel võib tekkida rohke vesine voolus. Siis on pulss sügaval,
aeglane, nõrk või kõva ja keel on kahvatu, suurenenud,
valge libeda katuga, võib näha hambajälgi keeleservadel.
Siis tuleb vältida eelkõige neeru tuld nõrgestavat raskeltseeditavat
külma ja külma iseloomuga toitu nagu toortoit, rasvaseid toite
ning piima. Muus osas on soovitused samad, mis eespool.
Kui põrn on nõrk
ja süüa rohkesti organismile niiskust andvaid ja külma iseloomuga
toitusid, viibida niiskes kohas või niiskes kliimas või olla
pikka aega läbimärjana vihma käes, siis võib niiskus
häirida põrna ja nõrga põrna sümptomitele
lisanduvad raskustunne peas ja kogu kehas, tekib tunne, nagu oleks kiiver
peas või, et pea on kõvasti riidega kinni mässitud,
esineb iiveldus, keel ei tunne maitset, janu puudub ning süveneb kõhulahtisus.
Võib tunda libedat või pehmet pulssi, keel on suurenenud,
hambajälgedega keeleservas ja rasvase katuga. Sellisel juhul on soovitused
toitumiseks samad, mis eespool, lisaks tuleks tarvitada toitusid, mis aitavad
kehast niiskust eemaldada. Kasulikud on oder, mais, rukis, adzuki oad,
küüslauk, lutsern, sibul ja kanaliha. Vältida piimaprodukte,
sealiha, muna, kookospiima, kurki, oliive spinatit, pardi- ja haneliha,
alkoholi ning liigset soola ja suhkrut.
Enamasti häirivad
nõrka põrna niiskus ja külm üheaegselt. Siis on
lisaks eelnevale rohkem väljendunud külmakartlikkus, kõhulahtisus,
kalduvus tursetele, kusemine on sagenenud, uriin on hele. Pulss on libe
või pehme ja aeglane ning keel valge libeda katuga. Siis soovitatakse
dieeti, milles kalorite üldhulgast teraviljad ja kaunviljad moodustavad
65%, aedviljad 25% ja lihatoidud 10%, kuid mitte üle 750g nädalas.
Kindlasti vältida toortoitu, piimaprodukte ja suhkrut.
Kui süüakse
palju rasvast ja magusat ning tarvitatakse alkoholi, tekib organismis niiskus
ja kuumus, mis häirivad põrna. Sama sündroom võib
areneda välise niiskuse ja kuumuse sissetungi tagajärjel. Siis
esinevad isutus, iiveldus, täistunne kõhus, vormitu väljaheide,
raskustunne kehas ja jäsemetes, silmavalged ja nahk võivad
muutuda kollakaks, võib esineda naha sügelemine, palavustunne,
palavik, keel on punetav ja kollaka kleepuva katuga, pulss on kiire ja
pehme. Lääne meditsiinis diagnoositakse tavaliselt ägedat
hepatiiti, aga ka sapipõiepõletikku, koliiti või Crohni
tõbe. Hiina meditsiinis kasutatakse sellisel juhul niiskust ja kuumust
kõrvaldavaid ravimeid. Meie taimedest võiks kasutada kuldvitsa
õisi (30g), maarjaohaka seemneid (15g), aniisiisopi ürti (3-10g)
jt. Toitumises soovitatakse silmas pidada järgmist. Toidu kalorite
üldhulgast peaksid teraviljad ja kaunviljad moodustama kuni 70%, keedetud
aedviljad kuni 30%, valge liha kuni 5% ja mitte rohkem kui 350g nädalas.
Vältida punast liha, tooreid aedvilju, puuviljamahlu ja piimaprodukte.
Kuumad toiduained: mustakondilise kana liha, või, shokolaad, nelk, kohvi, karri, koeraliha, lambaliha, sularasv, liköör, sinep, sibul, nuudlid (praetult), maapähkel (praetult), pipar (must ja valge), chilli, viski.
Soojad toiduained: aniisiseemned, veiseliha, lambaliha, kanaliha, pruunsuhkur, juust, kastanipähkel, küüslauk, murulauk, karulauk, porrulauk, shokolaadipiim, koriander, koorimata riis, ingver, haneliha, hanemunad, kalkuniliha, seasink, vorst, granaatõun, kartul, jäneseliha, mandariin, kreeka pähkel, värske nisu, viinamarjavein, aprikoos, virsik, varblaseliha, koeraliha, lambapiim, kitsepiim.
Neutraalsed toiduained: oad, pudelkõrvits, karpkala, heeringas, jõevingerjas, porgand, lillkapsas, peakapsas, hiina kapsas, kirsid, kanaliha, kanamunad, datlid, mesi, tuhksuhkur, mais, piim, herned, virsikud, maapähkel (arahiis), metsapähkel, tuviliha, mustad ploomid, pompelmuus, sealiha, riis, riisitang, bataat (maguskartul), kõrvits, jäneseliha, rosinad, seesamiseemned , päevalilleseemned, arbuusiseemned, spinat, idandid, tee, tomatid, maa- ja merikilpkonn, vesipähkel, vana nisu, kanamunad, lehmapiim.
Jahedad toiduained: mandlid, rohelised oad, oder, nisu (leivana), roheline tee, õlu, kapsas, kookospähkel, seller, spinat, redis, coca-cola, mais, pardiliha, pardimunad, angerjas, baklazhaan, kalad, meduusid, viinamarjad, jäätis, hirss, nuudlijahu, apelsin, austrid, ananass, arbuus, õunad, nisukliid, pirnid, merevetikad, sorgo (puhastatud), sool.
Külmad toiduained: banaanid,
kapsad, konnad, krabid, krevetid, kurgid, tomatid, mageveeteod, merevetikad,
mungoad, nastik, piparmündi lehed, pirnid, sojakaste, sojapiim,viirpuu
viljad, seakamar, pardimunad.
Lihatoidud:
Veiseliha neutraalne, magus, põrna ja mao qi ning vere toonustaja, on kasulik luudele ja kõõlustele, sobib isutuse, jõuetuse, tursete ja suhkruhaiguse korral.
Lambaliha kuum, magus, ergutab põrna, neeru ja qid, soojendab organismi sisemust (keskmist soojendit), soodustab seedimist, lõdvestab soolestikku, on kasuks kurnatuse, isutuse, sünnitusjärgse nõrkuse, neeru ja keskmise soojendi tühjuse korral, millega kaasub külmakartlikkus ja külmad jäsemed, nimme ja põlvede väsimine, külma iseloomuga kõhuvalud, mis leevenduvad sooja toimel. Tarvitatakse keedetult, küpsetatult või supina. Need, kelle organism on liialt kuum, peaksid lambaliha vältima.
Sealiha neutraalne, magus, soolane, tugevdab neeru, toidab verd ja yini, täiendab essentsi, annab organismile vedelikku, kasulik kõhnumise, neeru nõrkusest tingitud jõuetuse, koemahlade puudulikkuse, kuiva köha, kõhukinnisuse korral ning kõrgest palavikust põhjustatud yin nõrkuse korral. Tarvitatakse praetult, keedetult, röstitult, või supina. Lima ja niiskuse-kuumuse kogunemisel organismis tuleb tarvitada ettevaatlikult.
Suitsusink soe, soolane, põrna qi toonustaja, annab organismile vedelikku, rahustab mässavat (ebanormaalselt ülespoole tõusnud) qi d.
Koeraliha kuum, soolane, tugevdab põrna ja magu, soojendab neeru, ravib põrna qi tühjuse ja neeru yangi nõrkusega seotud, kõhupuhitust, täistunnet rinnus ja kõhus, turseid, nimme ja põlvede väsimist, jõuetust ja on kasulik vanuritele. Tarvitatakse hautatult või supina. Kelle organism on liialt kuum, see ei tohiks koeraliha tarvitada.
Jäneseliha magus, jahe, on kasulik üldise nõrkuse korral, kõhukinnisusega.
Kassiliha magus, hapu, soe, kasulik väsimuse, aneemia ja reumatismi korral.
Pardiliha neutraalne või jahe, magus, soolane, mõjustab kopsu ja neeru, toidab yini, soodustab vedelikuringet, vähendab turseid.
Kanaliha neutraalne või soe, magus, toonustab põrna, magu ja qid, soojendab keha sisemust, toidab verd, essentsi (jing) ja eluvaimu (shen), kasutatakse isutuse, kaalulanguse, kõhulahtisuse, diabeedi, tursete, emakaverejooksude, rohke valgevooluse ja rinnapiima vähesuse korral.
Kana pugu sisekest neutraalne, magus, tugevdab magu ja neeru, parandab seedimist, hajutab vereseiskuse, viib kivid välja, kaotab pollutsioonid. Kasutatakse nõrgast põrnast tingitud seedehäirete ja alatoitumise, kuse- ja sapikivide ning öise voodimärgamise ja pollutsioonide korral.
Haneliha magus, neutraalne, isutuse, kehva toitumuse ja diabeedi korral.
Varblaseliha - magus, soe, tugevdab neeru yangi ja essentsi , suurendab seksuaalsust, soojendab nimmepiirkonda ja põlvi, ravib impotentsust, spermatorröat, neeru tühjusest tingitud emakaverejookse, valgevoolust, sagenenud kusemist, nimme- ja põlvede väsimist ja valu. Tarvitatakse kogu lindu, välja arvatud sisikond ja suled, kas praetult, keedetult või supina.
Munad:
Kanamunad neutraalne, magus, toidab verd ja yini, niisutab kuivust, kaitseb loodet, kasulik palavikuhaigustega, yin nõrkusega, angiini, kuiva köha ja rahutu loote puhul.
Munavalge magus, külm, kõrvaldab mürki, niisutab kopsu, jahutab kuumust, kasulik angiini, köha ja düsenteeria korral.
Munakollane magus, neutraalne, südame, vere ja neerude toonustaja, niisutab kuivust, kasulik erutuse, unetuse, krampide, iivelduse ja emakaverejooksude korral.
Munakoor kontrollib mao happesust ja ravib ülehappesusest põhjustatud ülakõhuvalusid, peatab verejooksu, ravib rahhiiti ja luude hõrenemist.
Pardimunad - magus, soe, kasulik köha, kurguvalu, hambavalu ja kõhulahtisuse korral.
Hanemunad magus, soe, kasulik sünnitusjärgse nõrkuse korral, rahustab liigaktiivset loodet.
Varblasemunad magus, soe, ergutab meestel yangi
ja seksuaalsust ning tugevdab naistel verd.
Piimatoidud:
Lehmapiim neutraalne, magus, on kasulik südamele, kopsule ja maole, lisab organismile vedelikku ja niisutab soolestikku, kasutatakse jõuetuse, kurnatuse, kõhukinnisuse ja suhkruhaiguse korral. Tarvitatakse keedetuna. Põrna yangi nõrkusest tingitud kõhulahtisuse, vedelikupeetuse ja lima-niiskuse esinemisel tuleb tarvitada ettevaatusega.
Kitse- ja lambapiim soe, magus, tugevdab kehavedelikke, kasutatakse kurnatuse, eriti sünnitusjärgse jõuetuse, kõhukinnisuse, diabeedi ja luksumise korral.
Märapiim jahe, magus, on kasulik tuberkuloosi ja verevaegusega.
Või magus, jahedast soojani, toniseerib yangi,
qid
ja verd, paneb vere liikuma, kasulik tuberkuloosi, suhkruhaiguse, kõhukinnisuse
ja nahakuivuse korral.
Subproduktid:
Sea süda neutraalne, magus, soolane, kasulik südamepekslemise, unetuse ja liighigistamise korral.
Sea maks soe, magus, mõru,tugevdab maksa, toidab verd, parandab nägemist, kasutatakse kehvveresuse ja kanapimeduse raviks.
Sea kopsud neutraalne või soe, magus, tugevdab kopsu, ravib visa köha rögaeritusega.
Sea neerud neutraalne, soolane, tugevdab neeru, kasulik nõrkusega seotud sümptoomide nagu alaselja väsimine ja valulikkus, näo ja keha tursed, spermatorröa, impotentsus sugutungi langus, öine higistamine, kuulmislangus, vile kõrvus korral.
Sea nahk külm, magus, kasulik palaviku ja kroonilise kurguvaluga, häälekähisemisel.
Sea magu soe, magus, tugevdab põrna ja magu, on kasulik kõhulahtisuse, sagenenud urineerimise ja kehvveresuse korral.
Sea jämesool neutraalne, magus, kasutatakse pärasoole väljalangemise, hemorroidide ja läkaköha korral.
Sea jalad neutraalne, magus, tugevdab verd, soodustab imetavatel emadel piimaeritust, soodustab mäda väljumist, kasutatakse organismi üldise nõrkuse korral ja nahamädanikega.
Sea aju külm, magus, kasulik tuulest tingitud pearingluse ja peavalu ning neurasteenia korral.
Sea kondid neutraalne, magus, kasulik neurodermiidi ja düsenteeria korral.
Sea veri (praetult) neutraalne, magus ja soolane, kasulik pearingluse, kõhupuhituse ja emaka erosioonide korral.
Veise maks neutraalne, magus, ravib kehvveresust ja kanapimedust.
Veise neerud neutraalne, soolane, kasutatakse impotentsuse, spermatorröa ja sugutungi alanemise raviks.
Veise magu neutraalne, magus, sobib isutuse, pearingluse ja suhkruhaiguse korral.
Veise luuüdi soe, magus, kasulik kurnatuse, nõrkuse, kõhulahtisuse, kuiva köha ja luumurdude korral.
Veise veri (praetult) neutraalne, magus ja soolane, kasutatav haigustejärgse kurnatuse, veriroega düsenteeria ja menstruatsioonide ärajäämise korral.
Lamba süda soe, magus, kasulik südamepekslemise, südames valu ja depressiooniga.
Lamba maks jahe, magus ja mõru, toidab maksa ja verd, tarvitatakse nõrga nägemise, kanapimeduse, silmakae ja silma sarvkesta hägustumise, kehvveresuse ming kroonilise köha puhul.
Lamba kopsud neutraalne, magus, kasutatakse suhkruhaiguse, rohke urineerimise ja kuiva köha korral.
Lamba neerud soe, magus, tugevdab neeru energiat, toidab essentsi (jing) ja luuüdi, kasutatakse nõrga neeruga seotud kuulmislanguse, kõrvus vile, alaseljavalude, impotentsuse, spermatorröa ja voodimärgamise korral.
Lamba magu soe, magus, ravib isutust, väsimust, peopesade ja jalataldade õhetamist, rohket higistamist ja sagedast urineerimist.
Lamba kondid soe, magus, kasulik tarvitada isutuse, väsimuse
ja kõhulahtisuse korral.
Mereannid, kalad:
Karpkala neutraalne, magus, parandab seedimist (tugevdab põrna ja magu), suurendab piimaeritust imetavatel emadel, suurendab uriinieritust, kasulik rinnapiima vähesusel, tursete, köha, kollatõvega. Tarvitatakse kas supiks keedetult, aurutatult, marineeritult, veinis keedetult või küpsetatult.
Angerjas soe, magus, toniseerib maksa, põrna ja neeru, annab energiat, toidab verd, tugevdab lihaseid ja kõõluseid, kasulik kurnatuse, väsimuse ja reumatismi korral.
Koger soe, magus, kasulik isutuse, jõuetuse ja südamest või neerust tingitud tursetega.
Hõbekoger - neutraalne,magus, tugevdab põrna, ajab kusele, kasutatakse kurnatuse, isutuse, tursete ja paisete korral nii keedetult, aurutatult kui praetult.
Latikas soe, magus, kasulik isutuse, kõhupuhituse, köha ja hingelduse korral.
Ahven neutraalne, magus, kasulik jõuetuse, isutuse, verevaesuse, tursete esinemisel.
Lest neutraalne, magus, kasulik kõhnadele, kurnatutele, isupuuduse all kannatajatele.
Auster neutraalne, magus, soolane, toidab neeru essentsi ja verd, kasulik kurnatusega.
Merikarp (soolases vees) külm, soolane, tugevdab magu, suurendab uriinieritust, kõrvaldab lima, pehmendab tükke.
Mageveekarp külm, soolane, magus, tugevdab maksa ja neeru, kõrvaldab kuumust ja toksiine, parandab nägemist.
Krabi külm, soolane, pehmendab tükke.
Merivähk (krevett) soe, magus, toniseerib neeru yangi, ravib impotentsust, suurendab imetavatel emadel piimaeritust.
Jõevähk soe, magus, soolane, kasutatav isutuse ja impotentsuse korral.
Jõgitigu külm, magus, ajab vett välja, kõrvaldab kuumust ja suvekuumust, kasutatakse tursete, hemorroidide, kollatõvega.
Meduus - neutraalne, soolane, kõrvaldab lima, ravib lastel tuult-kuumust, pehmendab tükke, alandab vererõhku.
Laminaaria (merikapsas) külm, mõru, soolane, kõrvaldab lima ja pehmendab tükke,, ajab kusele, alandab vererõhku. Kasutatakse tursete, nahaaluste sõlmede, kilpnäärme suurenemise, kasvajate ja kõrgenenud vererõhu korral. Keedisena 9-15g.
Merihein (Zostera) külm, soolane, pehmendab tükke, lahustab lima, ajab kusele ja kõrvaldab kuumust. Kasutatakse kilpnäärme suurenemise, tuberkuloosi, kasvajate ja veepeetuse korral keedisena, keedetult ja hautatult.
Teraviljad:
Nisu neutraalne või veidi jahe, magus, toidab südant, rahustab eluvaimu (shen), tugevdab neeru, kõrvaldab kuumust, vähendab higistamist, kaotab janu; vana nisu ravib nahamädanikke (välispidiselt). Kasutatakse hüsteeria, tujutuse, suhkruhaiguse, kõhulahtisuse korral. Keedetakse kördiks või küpsetatakse, välispidise kasutamise puhul eelnevalt terad röstitakse ja seejärel jahvatatakse. Kui organismis on kuumus-niiskus, siis nuudlitena mitte tarvitada.
Nisukliid külm, magus, jahutab mao tuld, ravib diabeeti.
Oder jahe või neutraalne, magus, soolane, kasulik põrnale ja maole, ravib iiveldust, tühja kõhukinnisust, viib ja niiskust välja.
Odralinnased soe, magus, tugevdab magu, parandab seedimist, suurendab piimaeritust, kasutatakse tärklisest põhjustatud seedehäirete, väikelastel piima oksendamise, isutuse ning rinnapiima seiskuse ja vähesuse korral imetavatel emadel. Keedisena 10-15g või värskeid idandeid 60-120g piimaerituse parandamiseks.
Valge riis magus, neutraalne, tugevdab põrna ja magu, ravib seedehäireid.
Kleepuv riis soe, magus, tugevdab põrna ja magu, kasulik diabeedi, kõhulahtisuse ja rohke kusemise korral. Seesmise külma esinemisel tarvitada ettevaatusega.
Kaer jahe, magus, kasulik isutuse ja tühja tüüpi kõhukinnisusega.
Mais neutraalne, magus, alandab vererõhku ja veresuhkrut, viib vett välja.
Rukis neutraalne, mõru, kuivatab niiskust.
Tatar jahe, magus, tugevdab energiat ja verd, eemaldab niiskust ja kuumust, rahustab yangi, aktiveerib magu, kõrvaldab toiduseiskuse, kasutatakse kõhulahtisse ja nahamädanike korral, mitte kasutada põrna yangi nõrkuse korral.
Hirss jahe, magus, soolane, harmoniseerib keskmist soojendit,
tugevdab neeru, tugevdab energiat, verd ja yini, kõrvaldab
kuumust ja toksiine, niisutab soolestikku. Kasutatakse mao tühja kuumuse,
oksendamise, diabeedi ja kõhulahtisuse korral. Sobib kuumusest-niiskusest
põhjustatud kusemishäirete raviks. Keedetakse kördiks.
Ettevaatust seesmise külma olemasolul (rohke hele uriin).
Kaunviljad:
Põlduba (Vicia faba) neutraalne, magus, veidi terav, tugevdab põrna, magu ja qid, eemaldab patoloogilist niiskust, peatab vere-jooksu, kasutatakse põrna nõrkusest tingitud tursete, kõhulahtisuse ja verejooksude puhul.
Aeduba (Phaseolus vulgaris) neutraalne, magus, mage, ajab kusele, ravib turseid.
Adzuki (Phaseolus angularis) neutraalne, magus, hapu, ajab kusele, kõrvaldab niiskust, ravib turseid, eemaldab mürke ja mäda; kasutatakse tursete, kõhulahtisuse, kollatõve ja nahainfektsioonide (nii seespidiselt kui väliselt) korral. Keedisena 10-30g.
Lobauba (Dolichos lablab) veidi soe, magus, tugevdab põrna ja magu, kõrvaldab niiskust ja suvekuumust, kasutatakse nõrga seedimise, tursete, kõhulahtisuse, valgevoolusega.
Mung (Phaseolus aureus) külm, magus, kõrvaldab kuumust ja mürke, paneb kusele, vähendab vere rasvasisaldust, ravib metalli- ja ravimimürgitust (seatina, arseen, alkohol), välispidiselt parandab nahamädanikke.
Sojauba (Glycine soja) neutraalne või veidi külm, tugevdab qid ja verd, kõrvaldab kuumust ja turseid, niisutab kuivust, kasutatakse kurnatuse, verevaeguse, astma, valgevooluse, rinnapiima vähesuse korral.
Hernes (Pisum sativum) magus, neutraalne, tugevdab qid ja verd, alandab mässavat qid, ajab kusele, soodustab sooltetegevust.
Lääts (Lens culinaris) - neutraalne, magus, kasutatakse isutuse, tursete, kroonilise kõhulahtisuse, valgevooluse korral.
Kurehernes ehk vikk (Vicia sativa) tarvitatakse isutuse
ja tursetega.
Pähklid:
Maapähklel neutraalne, magus, niisutab kopsu, harmoniseerib magu, peatab verejooksu, alandab vererõhku. Kasutatakse kuiva köha, puuduliku piimaerituse ja veritsustõve korral. Tarvitatakse toorelt, röstitult või keedisena. Ei sobi, kui esineb niiskuse-külma seiskumine ja sellega seotult kõhulahtisus.
Sarapuupähkel neutraalne, magus, kasutatakse jõuetuse, isutuse, laste kehalise ja vaimse arengupeetuse korral.
Kreeka pähkel soe, magus, ergutab neeru yangi
ning tugevdab nimmepiirkonda ja põlvi, takistab essentsi äravoolu
(pollutsioonidest või spermatorröast tingituna), tugevdab kopsu
ja niisutab soolestikku, kasutatakse köha, hingelduse, atoonilise
kõhukinnisuse, sagenenud kusemise, öise voodimärgamise,
impotentsuse ejaculatio praecox, spermatorröa korral ja kusekivide
korral; välispidiselt dermatiidi ja ekseemiga. Tarvitatakse keedisena
10-30g või 30-100g seesamiõliga praetuna koos 30g suhkruga
2-3 osas päeva jooksul.
Seemned:
Aprikoosi seemnetuumad soe, mõru, veidi mürgine, kaotab köha ja hingeldust, niisutab ja lõdvestab soolestikku, kasutatakse tuul-kuumus, tuul-külm, kuivus-kuumus tüüpi köha, hingelduse ja kõhukinnisuse raviks. Keedisena 3-9g, enne keetmist peenestada.
Päevalille seemned soe või neutraalne, magus, mage, rahustab maksa, kasutatakse kõhulahtisuse ja kõhukinnisuse korral.
Seesami seemned neutraalne, magus, tugevdab maksa ja neeru, niisutab soolestikku, kaotab juustest halli (eriti must seesami seeme), kasutatakse kõhukinnisuse, rinnapiima vähesuse, juuste hallinemise korral. Tarvitatakse keedisena või keedetakse koos riisiga kördiks. Ei sobi neile, kel põrna tühjusest tingituna esineb kõhulahtisus. Eelistatakse musta seesami seemneid, nende ravitoime on tugevam.
Kanepi seemned neutraalne, magus, toidab yini (maks, neer), niisutab ja ergutab soolestikku, soodustab vereringlust, kasutatakse atoonilise kõhukinnisuse raviks, palavikuhaiguste, vedelike ja yin tühjuse korral (keedisena 9-30g, eelnevalt katki hõõruda).
Seedri seemned neutraalne, magus, kasutatakse kuiva köha, nahakuivuse ja kõhukinnisuse korral.
Kõrvitsa seemned soe, magus, hävitab sooleparasiite; paelussi korral 60-120g pulbrina, solkmete korral 30-60g, närida ja neelata alla, tarvitada 1-3 päeva jooksul; skistosomiaasi korral keedisena või vesitõmmisena 200-300g, kuu aega järjest.
Viljad, marjad:
Vaarikas soe, magus, hapu, tugevdab maksa ja neeru, paneb kusele, takistab essentsi äravoolu.
Kirss soe, magus, kare, tugevdab verd, energiat ja yangi, soodustab vere ja energia liikumist, ajab välja külma, tuult ja niiskust, on kasulik isutuse reumatismi ja halvatuse korral.
Virsik soe, magus, hapu, soodustab vere liikumist, tugevdab tugevdab verd, energiat ja yangi, soodustab vedelike produktsiooni, niisutab soolestikku, kaotab köha, ajab külma välja, ravib vanurite kõhukinnisust.
Viirpuu veidi soe, magus, hapu, harmoniseerib keskmist soojendit, kõrvaldab energia, vere ja toidu seiskuse, aitab paelussi välja ajada.
Pihlakas soe, hapu, magus, kasulik isutuse ja stenokardia korral.
Mandariini koor (kuivatatud) soe, terav, mõru, reguleerib energiat, kuivatab niiskust, lahustab lima.
Viinamari neutraalne, magus, hapu, tugevdab verd ja energiat, toidab yini, tugevdab luid ja kõõluseid, ajab kusele, on kasulik aneemia, südamepekslemise, tursete ja jõuetu köhaga (kui kopsu energia on nõrk).
Ploom neutraalne, magus, hapu, suurendab vedelike produktsiooni, soodustab seedimist, ajab kusele, rahustab maksa, kasutatakse suhkruhaiguse ja tuberkuloosi korral.
Viigimari neutraalne, magus, tugevdab magu, kõrvaldab mürke.
Oliiv neutraalne, magus, hapu, tugevdab verd ja energiat, puhastab kopsu, on kasulik kurgule, soodustab vedelike produktsiooni, eemaldab mürke.
Ananass neutraalne, magus, hapu, tugevdab verd ja energiat, soodustab seedimist ja paneb kusele, kustutab janu, peatab kõhulahtisuse, kõrvaldab suvekuumuse.
Aprikoos neutraalne, magus, hapu, soodustab vedelike produktsiooni, niisutab soolestikku.
Õun jahe, magus, hapu, soodustab vedelike produktsiooni, niisutab kopsu, soodustab seedimist, kõrvaldab mürke, kasutatakse isutuse, köha ja öise higistamise korral.
Pirn jahe, magus, veidi hapu, soodustab vedelike produktsiooni, niisutab kuivust, lahustab lima, kõrvaldab kuumust, kasutatakse palaviku, kuiva köha, kõhukinnisuse, kurguvalu korral. Tarvitatakse toorelt, mahlana, tarretiseks keedetuna või keedisena. Põrna nõrkusest tingitud kõhulahtisuse korral ei ole soovitatav kasutada.
Maasikas jahe, magus, hapu, niisutab kopsu, soodustab vedelike produktsiooni, kaotab alkoholimürgistuse.
Sidrun jahe, hapu, soodustab vedelike teket, harmoniseerib magu, kõrvaldab janu.
Mandariin jahe, magus, hapu, ajab kusele, niisutab kopsu, kõrvaldab köha, lahustab lima.
Apelsin jahe, magus, hapu, kasutatakse isutuse, kõhupuhituse, alkoholimürgistusega.
Arbuus külm, magus, ajab kusele, niisutab soolestikku, kustutab janu, kõrvaldab suvekuumuse, eemaldab mürke, kasutatakse palaviku, kõrgenenud vererõhu, jalgade tursete, kurgu- ja neelupõletiku korral.
Arbuusi viljakest (koor) jahe, magus, mage, kõrvaldab suvekuumust,, soodustab vedelikuproduktsiooni ja ajab kusele, kasutatakse keedisena (15-30g) janu, tursete ja suvekuumusepalaviku korral.
Banaan külm, magus, niisutab soolestikku, toidab yini,
eemaldab mürke, kasutatakse kõrgenenud vererõhu, veresoonte
lupjumise, osteokondroosi, kõhukinnisuse, palaviku ja säilinud
happesekretsiooniga maohaavandi korral.
Aedvili, köögivili:
Porrulauk soe, terav, tugevdab energiat ja yangi, kõrvaldab vereseiskuse, ajab külma välja, rahustab yini, kõrvaldab maost tule.
Sibul soe, terav, ajab külma välja, paneb kusele, üldtugevdav, kasutatakse köha, enteriidi korral, veresoonte lupjumise vältimiseseks.
Küüslauk soe, terav, tugevdab energiat ja yangi, paneb energia ja vere ringlema, kõrvaldab mürke, soojendab keskmist soojendit, hävitab parasiite, kuivatab niiskust, kasutatakse külma tüüpi kõhuvalu, kõhulahtisuse, läkaköha, meningiidi, mädanike korral. Kasutatakse toorelt, purustatult ja keedetult. Vältida yin tühjusest tingitud kuumuse ja silmade, suuõõne ning keele põletikega.
Kõrvits soe, magus, kasutatakse isutuse, sooleparasiitide ja kopsumädaniku korral.
Hiina kapsas neutraalne, magus, seedimist ja uriinieritust soodustav, tugevdab neeru ja aju.
Valge peakapsas neutraalne, magus, tugevdab neeru, kasutatakse jõuetuse, isutuse, laste arengupeetuse, krooniliste haiguste, kuulmislanguse ja mälunõrkuse korral.
Porgand neutraalne, magus, tugevdab põrna ja neeru, kõrvaldab toiduseiskuse, kuivatab niiskust ja lima, kasutatakse seedehäirete, köha, kanapimeduse ja palaviku korral. Võib süüa toorelt või küpsetatult pika aja vältel.
Kartul neutraalne, magus, tugevdab põrna energiat, ravib põletikke, kasutatakse üldise nõrkuse, haavandtõve ja nahapõletuste korral.
Spargel jahe, magus, mõru, tugevdab energiat, verd ja yini, kõrvaldab tuld ja kuumust, kuivatab niiskust, niisutab kuivust, puhastab kopsu, paneb higistama.
Lutserni võrsed (idandid) jahe, mõru, tugevdab põrna ja magu, kõrvaldab niiskust, niisutab soolestikku.
Aedrõigas jahe, terav, magus, kõrvaldab lima-kuumuse ja toiduseiskuse, harmoniseerib keskmist soojendit, kõrvaldab mürke, vaigistab mässavat qid. Kasutatakse toiduseiskuse, limast põhjustatud häälekähisemise, ninaverejooksu, suhkruhaiguse ja peavalu korral. Süüakse toorelt, praetult, küpsetatult või tarvitatakse mahlana. Põrna yangi nõrkusel ei ole soovitatav.
Aedrõika seemned neutraalne, terav, magus, soodustab seedimist, kõrvaldab lima, alandab vererõhku, rahustab mässavat energiat. Kasutatakse seedehäirete, kõhupuhituse, röhatiste, kõhukinnisuse, kõhulahtisuse, köha, hingelduse ja kõrgenenud vererõhu korral. Kasutatakse keedisena 6-12g, tühja köhukinnisuse korral 15-30g, vererõhu kõrgenemisel 50-70g.; habituaalse kõhukinnisuse korral pulbrina 9-12g.
Naeris neutraalne, magus, terav, mõru, tugevdab energiat, verd ja yangi, paneb energia ja vere ringlema, kõrvaldab kuumust, kuivatab niiskust ja lima, kaotab mürgid, peatab verejooksu.
Seller neutraalne või jahe, magus, mõru, rahustab maksa ja yangi, tugevdab energiat ja verd, kõrvaldab kuumust, kuivatab niiskust, ajab tuult välja. Kasutatakse vererõhu kõrgenemisel, pearingluse, peavalu, näopunetuse, konjunktiviidi, nahamädanike ja tursete korral. Tarvitatakse praetult, keedisena või riivitult (mahlana).
Salat jahe, mõru, tugevdab energiat ja verd, kõrvaldab kuumust ja liigset yangi, kuivatab niiskust, ajab kusele.
Kurk jahe, magus, kõrvaldab kuumust ja mürke, ajab kusele, kustutab janu, kasutatakse palaviku, kurguvalu, silmapõletikega.
Kabatshok jahe, magus, kasutatakse bronhiaalastmaga (kui kaasub tuul ja kuumus), kuiva kõha, - neerupõletiku ja tursete korral.
Baklazhaan jahe, magus, tugevdab energiat ja verd, kõrvaldab kuumust ja yangi, vaigistab valu, kõrvaldab vereseiskuse, kasutatakse seesmiste hemorroidide, nõgestõve korral.
Spinat jahe, magus, tugevdab energiat ja verd, kõrvaldab kuumust ja yangi, niisutab kuivust, peatab verejooksu. Kasutatakse ninaverejooksu, diabeedist tingitud janu ja aneemia korral. Tarvitatakse kas kergelt praetult, keevasse vette kastetult või keedisena. Jõuetuse ja kõhulahtisuse korral mitte tarvitada.
Tomat kasutatakse isutuse, janu, kõhukinnisuse ja
päikesepiste korral.
Vürtsid ja ürdid:
Ingver (kuivatatud) kuum, terav, toniseerib yangi ja energiat, paneb vere ringlema, ajab välja külma ning soojendab keskmist soojendit ja kopsu, avab kanalid, tõstab vererõhku, kasutatakse külma iseloomuga kõhuvalude, külmatunde, jäsemete külmetamise, lima kogunemisel kopsu (külmast-tuulest tingitud bronhiaalastma ja tihke rögaga köha), külma reumatismi korral; ei kasutata yin tühjusel (hõõguvad peopesad ja jalatallad, palavustunne õhtuti jne.), rasedatel kasutada ettevaatlikult. Keedisena 3-10g.
Ingver (värske) soe, terav, toniseerib yangi ja energiat, paneb vere ringlema, ajab higistama, kõrvaldab iivelduse, lahustab lima, kõrvaldab tuule-külma kehapinnalt (lihastest-liigestest), kasutatakse madala palavikuga külmetushaiguste, oksendamise ja rögaeritusega köha vastu. Keedisena 3-10g.
Pipar (must ja valge) kuum, terav, soojendab sisemust, ajab külma välja, langetab energiat, parandab isu, kõrvaldab lima, kasutatakse tuulest-külmast külmetushaiguste (tühi kops ja põrn), külmast maos tingitud kõhuvalu, oksendamise, isutuse ja kõhulahtisuse vastu. Kasulik epilepsia korral (lima!). Vastunäidustatud seesmise kuumuse esinemisel (silmade punetamine, janu jms). Keedisena 2-4g, eelnevalt peenestada või 0,5-1g pulbrina 1-2 korda päevas.
Pipar (punane ja roheline) kuum, terav, soojendab sisemust, tekitab isu, harmoniseerib keskmist soojendit.
Koriander (ürt) soe, terav, ajab higistama, harmoniseerib keskmist soojendit (soodustab seedimist), toob leetrilööbe pinnale. Vastunäidustatud kürge palavikuga leetritega, kui löövet veel nahal ei ole. Annus 3-6g.
Valge sinepi seeme soe, terav, soojendab kopsu, kõrvaldab lima, hajutab tükke, paneb energia ringlema, puhastab kanaleid ja vaigistab valu. Kasutatakse külmast ja lima peetusest tingitud köha, täistunde ja valu korral rinnus, lima seiskumisel kanalites ning kilpnäärme suurenemisel. Keedisena 3-9g.
Kaneel (koor) kuum, magus, terav, tugevdab neeru, hajutab külma, vaigistab valu, soojendab kanaleid, tugevdab magu, kasutatakse neeru tule nõrkusest ja külma sissetungimisest tingitud haiguste puhul; vastunäidustatud raseduse ajal.
Kardemon paneb qi ringlema, kõrvaldab niiskust, soojendab põrna ja magu, peatab oksendamise, kasutatakse niiskuse tungimisest põrna tingitud isutuse, kõhupuhituse, ja külmast maos põhjustatud oksendamise korral. Annus 3-6g.
Muskaatpähkel soe, terav, tugevdab yangi ja energiat, soojendab sisemust (keskmist soojendit), vaigistab valu, pargib soolestikku ja kõrvaldab kõhulahtisuse, paneb vere ringlema, toob mässava energia alla, ravib külmast ning tühjast neerust ja põrnast tingitud kõhulahtisust, külmast maos pöhjustatud energiaseiskust, mida iseloomustab sooja toimel leevenduv kõhuvalu, isutus ja oksendamine. Tarvitatakse keedisena 3-10g. Vastunäidustatud niiskus-kuumus (düsenteeria) tüüpi kõhulahtisusega.
Nelk soe, terav, tugevdab yangi, soojendab põrna ja magu, juhib mässava qi alla, soojendab neeru, kasutatakse külmast ja nõrgast põrnast tingitud iivelduse, isutuse, kõhulahtisuse ja nõrgast neeru tulest tingitud impotentsuse raviks; ei kasutata koos kurkumiga. Keedisena 2-5g.
Köömne seemned soe, veidi terav, paneb qi ringlema, toob mässava qi alla.
Tilli seemned soe, terav, tugevdab qid ja yangi, paneb energia ja seiskunud vere liikuma, ajab külma välja.
Apteegitilli ja aniisi seemned soe, terav, tugevdab qid ja yangi, paneb seiskunud vere liikuma, ajab külma välja, leevendab valu, hajutab pärsitud maksa energia, harmoniseerib magu. Keedisena 3-9g.
Tähtaniis soe, terav, magus, tugevdab yangi, paneb energia liikuma, harmoniseerib magu, peatab oksendamise.
Basiilik soe, terav, tugevdab energiat ja yangi, paneb energia ja vere ringlema, harmoniseerib magu.
Rosmariin soe, terav, aktiveerib vereringe, ajab higistama, tugevdab magu, rahustab vaimu.
Majoraan jahe, terav, paneb energia ringlema, ajab higistama, kõrvaldab niiskust.
Piparmünt jahe, terav, hajutab tuult ja kõrvaldab kuumust, eriti keha ülaosast (silmad, kurk), paneb energia ja vere ringlema, ajab higistama, kõrvaldab sügeluse, kasutatakse palavikega peavalu, silmade valulikkuse ja kurguvalu korral. 2-10g.
Rohemünt soe, terav, magus, paneb qi ja vere ringlema, ajab higistama.
Hiirekõrva ürt jahe, magus, mage, jahutab verd ja peatab verejooksu, kõrvaldab kuumust ja paneb kusele, alandab vererõhku, kasutatakse emakaverejooksu, kusemisraskuse ja kõrgenenud vererõhu korral keedisena 15-30g (30-60g värsket taime).
Sulghõlmise viirpuu viljad veidi soe, hapu, magus, tugevdab magu, parandab seedimist, ravib kõhulahtisust, kõrvaldab vereseiskuse ja parandab vereringet, alandab vererõhku ja vähendab vere rasvasisaldust. Kasutatakse seedehäirete ja kõhulahtisuse (eriti liigsöömisega seotult), vererõhu kõrgenemise, hüperlipeemia ja vereseiskuse korral (viimane võib olla seotud verevaesusega, sünnitusjärgse seisundiga, rinnanäärme tsüstiga jne). Tarvitatakse keedisena 6-12g; aneemia, rinnaangiini, häälepaela polüübi ja tõusnud vererõhu korral 30-60g.
Käbiheina õisikud külm, terav, mõru, kõrvaldab maksa tule, hajutab tükke, parandab nägemist, kasutatakse maksa tule ülestõusmisel, millega kaasub, silmade valulikkus, punetus ja turse, pisaratevool, pearinglus ja peavalu, lima-kuumuse kuhjumise korral, mida iseloomustab lipoomide teke, näärmete tursumine ja kilpnäärme suurenemine. Keedisena 10-15g. Nõrga mao ja põrna puhul kasutada ettevaatusega.
Võilill (kogu taim) külm, mõru, magus, kõrvaldab kuumust ja mürke, eemaldab niiskust, kasutatakse nahamädanike, kollatõve (niiskus-kuumus põrnas) ja uriini hägususe korral. Keedisena 10-30g. Üledoseerimisel võib tekkida kerge kõhulahtisus.
Kuutõverohu (Polygonatum odoratum) juurikas
neutraalne, magus, toidab yini, niisutab kopsu, soodustab kehavedelike
produktsiooni, tugevdab magu. Kasutatakse kuiva köha ja mao yin
nõrkusega seotud näljatunde korral. Keedisena 10-15g.
Taim on vastunäidustatud põrna tühjuse või lima-niiskuse
olemasolul.
Muud toiduained:
Pruun suhkur soe, magus, tugevdab energiat, paneb vere ringlema.
Kristallsuhkur neutraalne, magus, ergutab keskmist soojendit, harmoniseerib magu, niisutab kopsu, tekitab vedelikke, tugevdab energiat, kasutatakse kuiva köha, tühja külma astma, kurnatuse, janu, päikesepiste ja tuulest-kuumusest hambavalu korral. Tarvitatakse keedetult või koos riisiga.
Mesi neutraalne, magus, toidab keha, eemaldab mürke, niisutab ja lõdvestab soolestikku, toidab kopsu ja leevendab kuiva köha, tugevdab ja toidab keskmist soojendit, leevendab valu (haavandtõbi), kasutatakse kõhukinnisuse, kuiva ja jõuetu köha, kurguvalu, tühja tüüpi kõhuvalu ja neurasteenia korral (15-30g).
Vein, viin soe, magus, mõru, terav, ergutab vereringet, ajab külma välja, ergutab põrna, soojendab keskmist soojendit tugevdab ravimtaimede toimet. Kasutatakse külmast ja tuulest liigesvalude, lihasespasmide, seesmise külmatunde korral, kõrvale võtta riisi või leiba, vastunäidustatud yin tühjuse, verekaotuse ja rohke niiskuse-kuumuse esinemisel.
Äädikas soe, hapu, mõru, hajutab koaguleerunu, kõrvaldab mürgid, peatab verejooksu, kasutatakse valudega maos ja südame piirkonnas, liigsöömise ja kollatõve korral.
Kohv soe, magus, mõru, stimuleerib, tugevdab südant, ajab kusele.
Tee (roheline) veidi jahe, mõru, magus, kustutab janu, soodustab seedimist, ajab kusele, äratab vaimu, kasutatakse unisuse, pearingluse, peavalu korral.
Tee (must) - soe, mõru, kasutatakse peavalu, unisuse, pearingluse, janu, kõhulahtisuse ja südamepekslemise korral.
Sool külm, soolane, kõrvaldab mürke ja
kuumust, niisutab, tugevdab yini, kasutatakse kurgu- ja hambavalu,
verejooksude, rinnus ja kõhus täistunde korral.
Riisipuder kreeka pähklitega. 10-15 kreeka pähkli tuumad peenestatakse ja keedetakse 60g ümarateralise riisiga pudruks. Sellist putru võib tarvitada pidevalt hommikul ja õhtul. See tugevdab kopsu yini ja tuleb kasuks krooniliste kopsuhaigustega (sealhulgas tuberkuloos), kõhukinnisusega ja kusekividega. Pidev tarvitamine aitab vältida vanadusnõtrust.
Supp porrulaugust ja maksast. Võetakse 8 porrulaugu vart (valget osa) koos juurtega ja keedetakse 100g tükeldatud sea- või vasikamaksaga vee või puljongiga supiks. Lõpus lisatakse kõvaks keedetud muna. See retsept tugevdab verd, parandab nägemist ja toidab neeru.
Supp südamerohuga. Võetakse 10g südamerohu ürti ja 50g sealiha ning keedetakse poole liitri veega poole tunni jooksul supiks. Liha süüakse ja juuakse leem peale. Võib tarvitada nädal aega järjest. See retsept kõrvaldab vereseiskuse ja normaliseerib menstruatsioone.
Lambalihasupp porganditega. Võetakse 250g lahjat lambaliha ja 1 kg porgandeid ning keedetakse 2 liitri veega supiks. Supp süüakse päeva jooksul ära. Sellist suppi võib süüa vajadusel korra nädalas pidevalt. See annab maole, põrnale ja neerule yangi ja selliselt ravib külma iseloomuga närivaid kõhuvalusid, mis ägenevad külmast, muudab käed-jalad soojaks, parandab isu, ravib impotentsust ja sagenenud kusemist.
Hautatud lambaliha porganditega. Võetakse 6 värsket porgandit ja 250g lambaliha poole liitri vee kohta ning hautatakse valmimiseni. Lisatakse maitse järele soola. Tarvitada 7 päeva vältel isutuse, põrna ja neeru yangi vähesusel pi yang xu shen yang xu ning külma korral maos wei han.
Riisipuder lambalihaga. Riisile lisatakse 200g peenestatud noore lamba liha ja keedetakse koos pudruks. Selline puder tugevdab neeru ja põrna, normaliseerib kusemist ja kõrvaldab higistamise.
Tatrapuder lambalihaga. Võetakse 100g lambaliha, tükeldatakse ja keedetakse 14 minutit 300 ml veega, lisatakse 100g tatart ja keedetakse valmimiseni. Süüa korra päevas 7 päeva jooksul. Tarvitatakse kõhuvalu ja põrna energia vähesuse pi qi xu korral.
Supp seakamarast. Võetakse 500g seakamarat ja 250g riisijahu ning keedetakse veega supiks. Keedetakse hoolikalt segades niikaua, kuni ilmub meeldiv lõhn. Sellist suppi tarvitatakse neeru essentsi nõrkuse korral, kui esineb energiapuudus, kurnatus, pearinglus, suukuivus, rohke kusemine ja nimmepiirkond väsib või valutab. Selline olukord esineb suhkruhaiguse korral, kui "alumine soojendi" (neerud) on tühi.
Omlett sidrunväändikuga. Võetakse 1-2 kanamuna (veel paremad on tuvi- või vutimunad) ja 2-4g sidrunväändiku vilju ning küpsetatakse koos omletiks. See retsept tugevdab, nagu eelminegi, neeru essentsi ja sobib kasutada kurnatuse ning energiapuuduse korral.
Omlett võilillega.
Võetakse 30g võilille (kogu taime või lehti) ja 2
kanamuna. Võilill peenestatakse ja lisatakse juurde segatud munad
ja veidi soola. Kõik segatakse hoolikalt ja küpsetatakse taimeõliga.
Retsept kõrvaldab liigset kuumust ja ravib sellega seotud nahamädanikke.